Plastikkirurgi är ett väldigt brett område där de flesta ser till den estetiska kirurgin i första hand. Man tänker helt enkelt att plastikkirurgi innebär att en person är missnöjd med en kroppsdel eller någonting på sin kropp och av den anledningen söker sig till en klinik där ett korrigerande ingrepp sker. Detta kan handla om att personen i fråga upplever att brösten är för stora eller för små, det kan handla om att en äldre människa tycker att rynkor tar för stor plats i ansiktet och det kan handla om att man tycker att magen eller rumpan vuxit lite för mycket i omfång och där man genomför en fettsugning eller ett lyft.
Kort sagt; utifrån och från betraktarens perspektiv så är det lätt att se fåfängan som det drivande bakom ett beslut kring plastikkirurgi. Det är definitivt en sanning med modifikation och även om ett ingrepp skulle ske i syfte att försköna så handlar det hela primärt inte om att fåfänga utan om något betydligt större – nämligen självkänsla och att – genom ett ingrepp – må bättre. Det ska man komma ihåg, inga ingrepp sker utan en konsultation och utredning och inga ingrepp sker för någon annans skull.
Dessutom så ska man veta att det även finns en annan del av plastikkirurgin som är väldigt viktig. Det handlar här om den rekonstruktiva delen och där man exempelvis får hjälp med att korrigera en medfödd defekt. LKG (läpp-, käk-, och gomspalt) är en typiskt sådant exempel. Ett vanprydade födelsemärke är ett annat exempel. Vidare så kan vi peka på olika olyckor där den rekonstruktiva kirurgin fyller en stor funktion. Vid exempelvis brännskador så får man den hjälp man behöver och det utseende ”man har” tillbaka tack vare den oerhörda kompetens samt de tekniker som idag finns.
Ett tredje område handlar om cancer och där en kvinna efter att ha genomfört en masektomi och där bröstet återställs. Vi ska även nämna exempelvis en ansiktsförlamning efter en stroke, vi kan peka på öronrekonstruktioner vid födsel utan öron och vi kan säga att även könskorrigerande kirurgi ingår i den här delen. I de flesta fall så utförs de ingrepp vi ovan nämnt i den offentliga sektorn snarare än privat och där således en remiss krävs. De här grenarna – estetisk- och rekonstruktiv kirurgi – kan flyta ihop och gränsen mellan dem är väldigt svävande. Hur bedömer man exempelvis ett borttagande av överflödig hud efter en fettsugning; räknas det som estetisk eller handlar det i själva verket om rekonstruktiv kirurgi?
Oavsett vilken gren av plastikkirurgin man talar om dock så är en gemensam nämnare att utvecklingen gått framåt oerhört mycket. En operation av exmepelvis LKG idag ger väldigt fina resultat och detsamma gäller en bröstförstoring eller en förminskning av brösten. Mycket av denna positiva utveckling kan tillskrivas det faktum att plastikkirurgi är metodstyrd och inte begränsad till ett specifikt patientklientel.