Det är lätt att tro att plastikkirurgi inte medför några större risker och där det enda man som patient egentligen riskerar är att man blir missnöjd med resultatet. Det man glömmer här är att det i de flesta fall faktiskt handlar om operationer och att det finns uppenbara risker i att exempelvis bli sövd genom narkos.
Komplikationer är en annan del av de risker som finns inblandade och vi tänkte visa vilka dessa kan vara vid tre stycken vanliga ingrepp i form av en bröstförstoring, en fettsugning samt vid bukplastik. Innan dess så ska vi dock påpeka att man som patient kan minimera riskerna också och detta genom att välja rätt klinik. Det innebär inte att man åker till Polen, till Lettland eller till någon av de andra öststaterna för att exempelvis förstora sina bröst. Nej, gör man det så utsätter man sig för större risker än vad mna gör vid motsvarande ingrepp i Sverige. Ett billigare pris är inget som man aktivt ska söka efter då det kommer till estetisk kirurgi, det kan man göra om man behöver hjälp av en snickare, en golvläggare eller en elektriker.
Även i Sverige bör man dock vara vaksam och undersöka lite kring vad det är för typ av klinik man står inför att besöka som patient. Det finns tyvärr en stor skillnad och därför så bör man lägga ner lite tid på att dels läsa på om de olika klinikerna och dels också vara noggrann kring referenser och betyg från tidigare kunder. En annan detalj som kan påvisa seriositet och kvalitet är att se om kliniken är medlem i Svensk Plastikkirurgiskt Förening – SPKF – och vidare inom Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi.
Med detta sagt så tänkte vi titta lite närmare på vilka reella risker som kan komma av de tre ingrepp vi ovan nämnde:
Bröstförstoring – exempel på komplikationer:
- Rippling: det här innebär att implantaten börjar vecka sig och syns som exempelvis vågor, gropar eller som veck. Ju mer egen vävnad man har, desto bättre chans har man att som patient slippa rippling. Det här är relativt vanligt – men det kommer i en väldigt varierande skala också. På vissa kan det bara synas i vissa lägen medan det på andra syns hela tiden.
- Symmastia: det här uppstår då fickorna blivit för stora in mot klyftan. Brösten ser ut att sakna mellanrum och påminner till formen om en lussebulle. Här bör man direkt ringa till sin kirurg och man bör undvika att använda en bh som pressar brösten mot varandra.
- Bottoming out: Implantaten hamnar för långt ner som en följd av att fickan de ska ligga i gjorts för grund eller gått sönder. Bröstvårtan ser ut att sitta väldigt högt upp och den så kallade underpolen ligger för långt ner.
Fettsugning – exempel på komplikationer:
- Blödningar under huden där fettsugningen skett. Et man måste veta här rä att det finns olika tekniker och metoder för fettsugning och att det dessutom helt beror på vilket område på kroppen där ingreppet i fråga ska ske. Blödningar är vanligast – men det finns även risk för infektioner, för en blodpropp, för vätskebrist, för skador på huden och på nerver samt för brännskador.
Bukplastik – exempel på komplikationer:
- Serom: det innebär att sårvätska samlas mellan bukväggen och huden och syns primärt som en svullnad. Viktigt är att man åtgärdar detta direkt – exempelvis med hjälp av ett dränage.
- Ärr. Man får ett ärr efter en bukplastik – det är en del av priset. Här går det som ytterligare en åtgärd att genomföra så kallad ärrplastik för att korrigera ärret i fråga. Men; det är oundvikligt att ett sådant kommer att synas på magen direkt efter ingreppet.
- Infektioner: det kan uppkomma infektioner som behandlas med vanlig antibiotika.
- Blodpropp är en ovanlig komplikation – men en farlig sådan. Patienter som bedöms ligga i riskzonen får av den anledningen klara direktiv kring hur de ska agera – motion, rörelse – efter ingreppet samt förebyggande medicinering innan det sker.